Εικονικη Πραγματικοτητα

Στην CPS εφαρμόζεται, από εξειδικευμένους ψυχολόγους, η πρωτοποριακή μέθοδος της συστηματικής απευαισθητοποίησης της φοβίας μέσω της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) ή του Εικονικού Περιβάλλοντος (Virtual Environment). Η έκθεση σε αυτές τις εμπειρίες επαναλαμβάνεται σταδιακά έως ότου ο ενδιαφερόμενος να εξοικειωθεί πλήρως με τη φοβία του.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι αντιδράσεις του ελέγχονται από συσκευές βιο-ανάδρασης (GSR) και οξυμέτρου, καταγράφονται και αποτυπώνονται στον υπολογιστή. Μέσα από ένα Head Mounted Display και με 3D περιβάλλοντα ο ενδιαφερόμενος παρακολουθεί σκηνές που έχουν σχέση με τη φοβία του και μαθαίνει να την αντιμετωπίζει χωρίς να του προκαλεί άγχος. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων παραδίδονται στον ενδιαφερόμενο για την παρακολούθηση της προόδου του.

16810049_10208778780442385_311713874_o

Η χρήση της VR στην αντιμετώπιση της φοβίας είναι ευρέως διαδεδομένη στην Αυστραλία, στον Καναδά ,στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη με εντυπωσιακά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα από άλλες μεθόδους, όπως απέδειξαν οι έρευνες των Πανεπιστημίων και των συνεργαζόμενων κλινικών. Στην CPS αντιμετωπίζονται οι διαταραχές πανικού, αγοραφοβίας και κοινωνικής φοβίας, καθώς και ειδικές φοβίες, όπως: ο φόβος πτήσης, ο φόβος οδήγησης, η κοινωνική φοβία, η αγοραφοβία, ο φόβος του αίματος ο φόβος εντόμων, ο φόβος δημόσιας ομιλίας, η υψοφοβία, η κλειστοφοβία κ.λ.π.

Advertisements